Help de dieren bij droogte en hitte

Hulp voor dieren, Nieuws

Help de dieren bij droogte en hitte

Bij droogte en warmte kunnen de dieren in de natuur onze hulp goed gebruiken. Waarom en hoe lees je hier.

Waarom de dieren helpen bij droogte en hitte? 

  1. Er is geen/minder eten te vinden.
    Als het (erg) warm is en/of er weinig regen is gevallen, dan is de grond kurkdroog. Er zijn weinig insectjes te vinden en de meeste dieren in deze periode leven van deze insecten. Vooral in de periode april tot en met juli/augustus is het één grote kraamkamer in Nederland. Overal worden er baby’s geboren: vogels en egels bijvoorbeeld. Al die bekjes moeten gevoerd worden, maar waarmee?
  2. Dieren hebben dorst (en verdrinken).
    Droogte is dus een probleem. Hierdoor zijn er dus minder insecten te vinden, maar ook de dieren hebben dorst. Egels springen bijvoorbeeld in sloten, grachten en vijvers voor afkoeling en om wat te drinken. Het gebeurt dan vaak dat een egel niet meer op de kant kan klimmen en daardoor verdrinkt.
  3. Er is geen schaduwplekje te vinden.
    Doordat bosjes, struiken en graspollen dor en droog zijn, verdwijnen ook steeds meer schuil- en schuduwplekken voor de dieren. Hierdoor raken ze extra oververhit en lopen ze het risico gevonden te worden door roofdieren.

Hoe herken je dieren die last hebben van de hitte en droogte?

Vogels zitten vaak lusteloos en met wijd uitgespreide vleugels. Ze ademen heel snel en duidelijk zichtbaar en vaak hangt hun tong eruit.

Egels zie je eerder overdag rondlopen, op zoek naar eten en drinken. Je ziet ze overdag in de tuin of op straat liggen of ‘zwalken’, dat wil zeggen dat ze erbij lopen als iemand die dronken is, pootje overgaat en omvalt.

Hoe kun je de dieren helpen bij droogte en hitte?

 Water, water, water en nog meer water voor ALLE dieren!
Zet elke dag vers water buiten (in de tuin, op het balkon, op én onder de tafel, desnoods op straat als daar veel dieren zijn). Het liefst in lage schalen zodat dieren er niet in kunnen verdrinken. Er zijn speciale waterschalen te koop, maar een laag bord doet ook al wonderen. Ververs het water elke dag en maak de schaal/het bord ook dagelijks schoon. Dieren gaan er doorheen lopen, pootjebaden en badderen: hierdoor wordt het water snel vies en andere dieren kunnen daar dan weer ziek van worden.

Voor vogels
Bijvoeren is zeker gewenst en nodig. Maak het de ouders wat makkelijker en minder vermoeiend om op zoek te gaan naar insectjes door een schaal met zaden, noten en meelwormen buiten te zetten. Meelwormen geven net die extra eiwitten die kleine vogels nodig hebben nu.
Zorg voor schaduwplekken in de tuin door een parasol buiten te zetten boven de bosjes. Het kan (dodelijk!) heet worden in nestkasten die in de volle zon hangen, dus red de kleintjes door ook over de nestkasten schaduw te creëren door een parasol of door een laken te spannen.

Voor egels
Naast water hebben egels vooral behoefte aan voer: zet een bakje kattenbrokjes buiten voor ze. Het liefst droogvoer omdat op natvoer de vliegen kunnen zitten en eitjes gaan leggen die door de egels opgegeten worden. Welk soort/merk kattenvoer maakt niets uit zolang het maar geen vissmaak is (want egels komen weinig tot geen vissen in de natuur tegen) én er geen melk aan toegevoegd is. Zet NOOIT melk buiten voor egels, ook niet als ze kleintjes hebben. Egels kunnen niet tegen de lactose in melk, ze worden er (dood)ziek van.

Laat de tuin ook de tuin even, ga niet aanharken of gras maaien. Het is nu de tijd dat egels een nestje hebben en je verstoort hiermee mogelijk moeder en kinderen.

Heb je een vijver of woon je aan een gracht of sloot? Kijk of er voldoende plekken zijn waar egels weer op de kant kunnen klimmen. Zijn die er niet? Een simpele houten plank met wat houvast (kleine latjes) doet wonderen: help de egel weer uit het water te klimmen voordat hij verdrinkt!

Lees meer hoe je kunt herkennen of een egel hulp nodig heeft op deze pagina: help de egel. 

 

Bij twijfel of een dier hulp nodig heeft: bel de wildopvang die het dichtst bij je in de buurt is voor advies.

Contactformulier

Contact

Vragen, tips of meewerken aan deze website? Wees welkom!

Een dier in nood? Bel de dierenambulance.