laat de egels met rust

Laat de egels met rust

Hulp voor dieren, Nieuws

Laat de egels met rust

Een egel die regelmatig de tuin komt bezoeken is voor de meeste mensen iets bijzonders. Ondanks die stekels, hun nukkige karakter, ze alleen in de avond/nacht te zien zijn en dat ze best kunnen stinken: we vinden egels massaal leuk.

Daarom doen ook veel mensen voor de egels, ook omdat het niet goed gaat met ze. De afgelopen 10-20 jaar is de helft van de egels verdwenen. Droogte, minder insecten, meer bestrijdingsmiddelen, minder groen in tuinen: we raken steeds meer van die stekelige vrienden kwijt.

Er wordt dan ook massaal kattenvoer en bakjes water buiten gezet, egelhuisjes aangeschaft, tuinen worden minder aangeharkt. Fijne ontwikkelingen om de egels te behouden.

zieke egel

Een zieke egel. Je ziet dit aan zijn houding, het feit dat deze foto overdag is gemaakt en zijn magere voorkomen.

Een egel is geen huisdier

Wat we echter ook zien, is dat steeds meer mensen de egels als een soort huisdier gaan beschouwen. Ze pakken de egels op, nemen ze mee naar binnen en gaan soms zelf doktoren met ze. Een slechte ontwikkeling. Egels zijn wilde dieren en dat horen ze ook te blijven! Ze moeten schuw zijn, bang voor mensen, bang voor de hond en kat van het gezin. Het zijn geen speelkameraadjes voor de kinderen of de andere huisdieren.

Wat wel en wat vooral niet te doen met egels

Daarom hieronder wat tips die het hopelijk duidelijker maken wat wel en wat vooral niet te doen met egels in de tuin:

  • Een gezonde egel zie je in principe niet overdag. Tenzij het zomer is, dan kan het een moeder zijn met een nestje. Ze gaat dan ook overdag op zoek naar eten. Hou daarom de egel (op afstand!) in de gaten. Gaat de egel liggen op een open plek, valt ze om, loopt ze niet stabiel? Dan is het een zieke egel die wél hulp nodig heeft.
  • Een zieke egel: is erg mager (tussen kop en rug is dan een holling zichtbaar), valt om, loopt overdag onstabiel rond, gaat liggen op een zichtbare plek. Zie je een zieke egel? Bel dan de egelopvang/wildopvang in de eigen regio en/of een dierenambulance. Of pak de egel voorzichtig zelf op en breng deze naar een egelopvang. Beter: bel eerst voor advies en pak niet zo maar de egel op!
  • Een egel heeft teken. Een gezonde egel heeft daar totaal geen last van. De teken vallen, als ze zich vol hebben gezogen, weer van de egel af. Zie je een egel met teken (dan ben je eigenlijk al te dicht bij), laat hem dan lekker lopen. Tenzij hij vol zit (meer dan 10-15 dikke zichtbare teken op kop en romp). Alleen een zieke/zwakke egel is een makkelijke prooi voor teken. De egel kan dan steeds verder verzwakken door de teken.
  • Verwijder NOOIT zelf de teken. Het verwijderen van teken is een specialistische taak en moet gedaan worden door een professionele egelopvang of dierenarts. Dit omdat het 1) pijn doet en 2) kan leiden tot stress en 3) kan leiden tot infecties als het verkeerd wordt gedaan.
  • Een egel heeft meestal longwormen. Die veroorzaken soms een nare ‘rokershoest’. Vaak kan de egel daar prima mee leven, maar soms kan hij er goed ziek van worden. Hoor je veel gekuch uit de bosjes en maak je je bezorgd? Probeer een opname te maken en stuur deze naar je egelopvang/wildopvang. Als zij zich ook zorgen maken dan is het dier beter af voor behandeling bij deze opvang. Ga niet zelf allerlei medicatie geven (door het eten bijvoorbeeld). Er staan tips op internet over ontwormingsmiddelen: doe het niet. Er is namelijk een kans dat het dier juist zieker ervan wordt als er teveel of het verkeerde middel wordt gegeven.
  • Naast teken en longwormen heeft een egel ook vaak vlooien. Hiervoor geldt ook: een gezond dier kan er prima mee leven, een ziek dier vaak niet. Zie je extreem veel vlooien op de plek waar de egel zit/slaapt? Overleg dan met de opvang. Geef geen antivlooienmiddel van de kat: de kans is groot dat teveel van dit giftige middel juist voor grotere problemen zorgt dan de vlooien.
  • Geef alleen kattenvoer (droog is altijd goed, nat als er geen vliegen op kunnen gaan zitten) en water. NOOIT melk, de lactose in melk veroorzaakt diarree en van diarree gaan de meeste egels dood. Geef vooral niets extra’s om het dier ’te verwennen’. We zien appelmoes en ander fruit (vers of uit potjes), Olvarit babyhapjes, pindakaas, meelwormen, etc. voorbij komen. Een egel is een opportunist, hij eet alles wat voor zijn neus staat waar hij niet zelf op hoeft te jagen. Dit voer is echter niet goed voor hem. Een keertje een meelworm is prima, maar van dagelijks meelwormen kan er foute botgroei/botafbraak ontstaan en heb je dus een egel die ziek is.
  • Haal een egel nooit naar binnen. Het is een wild dier, gewend aan buiten zijn. Het is geen huisdier. Voor het diertje is het niet goed en daarbij is het ook bij wet verboden.
  • Een egelhuis is fijn, daarin kan de egel de winter doorbrengen. Maar een stapel met bladeren, wat opgestapeld (en veilig neergelegd) hout of stenen waarin hij beschut is tegen wind en regen is de egel net zo blij.
  • Maak je je, om welke reden dan ook, bezorgd om een egel in je tuin of ergens anders? Overleg altijd eerst met een egelopvang voordat je iets doet. Een egel oppakken is vaak al erg stressvol voor het dier en heel vaak niet nodig.

Een zeer klein egeltje. Zie je deze overdag alleen rondlopen? Dan heeft hij hulp nodig. Pak NOOIT een egeltje op deze manier zelf op. Vraag advies aan een egelopvang.

Meer lezen over egels:

Wat te doen als je een zieke of gewonde egel ziet?

Egel

Help de dieren bij droogte en hitte

Contactformulier

Contact

Vragen, tips of meewerken aan deze website? Wees welkom!

Een dier in nood? Bel de dierenambulance.